pasek8

Wyszukiwarka obiektów
A A A

Dieta w chorobie Alzheimera

 

dieta w chorobie alzheimeraDieta dla chorych na Alzheimera jest dużym wyzwaniem zarówno dla chorych, jak i opiekunów. Zachowanie znanych nawyków i podawanie ulubionych potraw może pomóc osobie wiedzieć, czego się spodziewać i poczuć się bardziej bezpiecznie.

Trzymanie się znanych potraw, czasu serwowania posiłków, sposobu podawania i spożywania  może ułatwić osobom z chorobą Alzheimera i ich opiekunom karmienie chorych czy wspólne jedzenie.

 

Co jeść w chorobie Alzheimera?

Odpowiednie odżywianie jest niezbędne dla zachowania lepszego samopoczucia, jak i powstrzymywania choroby Alzheimera. Odpowiednia Dieta w chorobie Alzheimera, będzie  przekładać się na zachowanie niezależności, a także lepszą kondycję całego organizmu chorego. Zdrowe odżywianie zwiększy bystrość umysłu, odporność na choroby, poziom energii, siłę układu odpornościowego, szybkość regeneracji i zdolność radzenia sobie z przewlekłymi problemami zdrowotnymi.

 

Co kupować do jedzenia? 

Kupuj zawsze zdrową żywność, taką jak warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste najlepiej ze znanych i sprawdzonych źródeł. 

Pamiętaj, aby Dieta w chorobie Alzheimera uwzględniała zawsze żywność, którą dana osoba lubi i może jeść. 

Uszanuj osobiste preferencje żywieniowe chorego  takie jak jedzenie niejedzenie np. chleba lub ryb czy innych potraw, których chory nie lubi.

Daj osobie chorej wybór, co jeść, na przykład: „Chcesz jajecznicę czy warzywa gotowane na parze, na miękko?”

Kupuj produkty łatwe do przygotowania, takie jak gotowe sałatki i pojedyncze porcje.

Pamiętaj o suplementacji witaminami chorego zgodnie z zaleceniami lekarza.

 

Jak podawać posiłki choremu?

8 punktów, które pomogą, jak płynnie zjeść posiłek:

1 . Postrzegaj pory posiłków, Jeśli chory zawsze jadł posiłki o określonych godzinach, staraj się nadal zachować te pory spożywania posiłków.

2 . Zadbaj o ciszę w jadalni. Wyłącz lub ścisz telewizor, radio.

3 . Podawaj posiłki w tym samym miejscu i podobny sposób. Chory jadł, do tej pory np. śniadanie tylko w łóżku przed telewizorem ok. 9 rano, oglądając przy tym wiadomości. Nie zmieniaj tego.

4 . Nie wprowadzaj nowych sposobów odżywiania, takich jak podawanie śniadania osobie, która nigdy wcześniej go nie jadła, a tylko piła tylko czarną kawę i owoce. Nie zmieniaj tego.

5 .  Dieta w chorobie alzheimera powinna zawsze uwzględniać pokrojone jedzenie na małe kawałki. Mięso, pieczywo, warzywa czy owoce muszą być: wystarczająco miękkie co ułatwi żucie i połykanie choremu

6 . Podaj tylko jeden posiłek na raz np. zupę, a za jakiś czas drugie danie. Nie stawiaj na stole wszystkiego.

7 . Nie spiesz się, bądź cierpliwy i daj osobie chorej wystarczająco dużo czasu na posiłek.

8 . Posiłek jest dobrą okazją do nawiązania dobrych relacji. Spraw, aby atmosfera była przyjazna. Mów ciepłym i radosnym tonem głosu.

 

Co, jeśli nie możesz przyrządzać choremu posiłków?

Kiedy chory z wczesną postacią choroby Alzheimera mieszka jeszcze sam, możesz kupować żywność już gotową do spożycia, aby nie musieć gotować. Jest także możliwość pomocy poprzez zamawianie gotowych dań. Są stołówki, które serwują gotowe zestawy odpowiednio przygotowywane, aby dieta w chorobie Alzheimera była pełnowartościowa i zapewniała odpowiednie składniki potrzebne dla organizmu. Możesz zorientować się, czy w okolicy, gdzie mieszka chory jest taka możliwość zamówienia posiłków z dostawą do domu o jednakowej porze dnia.

 

Co pomaga w leczeniu Alzheimera?

W Leczeniu chorych na Alzheimera z pewnością pomaga dobrze zbilansowana dieta. Zapewnienie odpowiednich posiłków o stałych porach dnia przyczyni się do poprawy stanu zdrowia. Ludzie chorzy na Alzheimera często zapominają. Dobrze jest zadzwonić do takiej osoby, aby przypomnieć o jedzeniu, zapytać co jadła,czy smakowało. W miarę postępu choroby Alzheimera może zaistnieć potrzeba dostosowania znanych nawyków i wyborów żywieniowych do zmieniających się potrzeb osoby chorej. Możesz przy tym  zaproponować produkty o wyższej kaloryczności, aby pomóc osobie utrzymać jak najdłużej odpowiednią wagę i siłę. Pamiętaj, aby dieta w chorobie Alzheimera była odpowiednio dobrana do preferencji chorego jak i uwzględniała wartość odżywczą. Tylko w taki sposób możesz wpłynąć na spowolnienie choroby i zachowanie sprawności umysłowej, jak i fizycznej chorego.

 

Tekst:

Data utworzenia: 26 marzec 2023 

Ela Zgraja